Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Cura heliomarina in psoriazis

Duminică, 08 Iunie 2014 14:29

Cura heliomarina in psoriazis

Cura heliomarina in psoriazisSe vorbeste astazi elogios despre litoralul romanesc, cu referire la calitatile sale terapeutice, la influenta benefica a factorilor climatici heliomarini asupra organismului uman in general si a pielii in special. Bolnavi considerati a fi incurabili, cu afectiuni ale aparatului respirator, reumatism cronic, cu o serie de maladii cutanate, si-au gasit aici vindecarea sau au plecat mai ameliorati. Modul de actiune al factorilor heliomarini trebuie insa cunoscut, individualizat, tinandu-se seama de faptul ca ei pot actiona stimulent asupra organismului, pot aduce spre normal diverse constante biologice, putand elimina o stare morbida, dar pot actiona si nociv in momentul in care se ignora cu totul constradictiilor lor, folosindu-i fara discernamant ori la voia intamplarii. Unul din factorii naturali de cura il constituie clima. O clima de stepa tonica, bine ionizata, bogata in radiatii ultraviolete si aerosoli marini, cu efecte stimulatoare asupra sistemului nervos. Datorita brizei, marea asigura stabilitatea temperaturii, un regim uniform de precipitatii, o reimprospatare continua a aerului, saturat de ioni negativi si aerosoli, ale caror efecte terapeutice sunt recunoscute. Vara valorile termice oscileaza intre 22.8-31.9˚C, presiunea atmosferica intre 758-766 mm Hg, fecare luna a verii dispunand in medie de 25 de zile insorite. Durata de stralucire a soarelui este de aproximativ 9.30 ore/zi – in luna iunie, 11 ore/zi – in iulie, 10 ore/zi – in luna august, totalizand 2.300-2.500 ore/an. Energia radiatiei luminoase este capabila sa produca modificari energetice intramoleculare cu rasunet important in metabolismul celular.

In plus, principala calitate a plajei litoralului romanesc este orintarea sa estica, ceea ce o ajuta sa beneficieze de o mare cantitate de ultraviolete matinale.

Inca un factor important de cura il constituie, fireste, apa marii, o adevarata „apa minerala terapeutica”, hipertona, cu un continut de 15.5 gr. de sarelitru, cu temperaturi, vara cuprinse intre 34-35˚C, avand proprietati de activare a circulatiei sanguine si limfatice, de intensificare a metabolismului general.

Ne oprim acum, in cele ce urmeaza, la apa sarata a lacului Techirghiol care, pe langa toti factorii amintiti mai sus, beneficiaza de inca numeroase calitati terapeutice. In compozitia ei intra, predominant, clorura de sodiu (80-90 gr./litru), dar si sulfati, cloruri de magneziu, potasiu, cu temperaturi variind, vara, intre 26-35˚C, avand astfel un rol extrem de important in reglarea aparatului circulator, precum si marcante efecte antialergice. Namolul, de tip sapropelic, cu un aspect onctuos si granulatie fina, provenind din fermentatia si descompunerea anaeroba a florei si faunei din lac, este extrem de bogat in substante organice, minerale si enzime cu un rol important in regenerarea tesuturilor, dar si in vitaminele C, E, B2 si B12 – substante biostimulatoare cu proprietati bacteriostatice, bactericide, antialergice. Nisipul plajei – fin si curat – reprezinta, ca si apa marii, o oglinda de reflexie a radiatiei solare, contribuind la marirea cantitatii de radiatie naturala benefica pentru organism. Toti acesti factori sunt folositi, de multi ani, ca agenti terapeutici pentru pacientii cu posriazis in sanatoriul balnear si de recuperare din orasul ce si-a luat numele lacului, din Techirghiol, avand, cum spuneam, efecte importante in ameliorarea starii lor de sanatate. Sunt primiti, in serii a cate 21 de zile, cei trimisi cu bilet de internare de catre policlinicile teritoriale din raza unde locuiesc si numai in urma unui riguros examen medical prealabil, cu setul de analize corespunzator. Acest lucru este extrem de important pentru a se depista eventuale boli asociate, colaterale contraindicate pentru o asemenea cura. Din pacate, nu toti pacientii inteleg ca este in interesul sanatatii lor sa respecte aceasta cerinta si se prezinta in sanatoriu, unde li se depisteaza o serie de afectiuni categoric containdicate curei heliomarine, determinand deceptii si discutii nedorite de ambele parti. In urma tratamentului aplicat, se poate constata ameliorare si remisie cutanata, o reducere importanta a scuamelor si eritemului, dupa 8-10 zile – o tendinta de normalizare a pielii, pentru ca, la 19-20 de zile, remisia sa fie completa sau aproape completa. In alte afectiuni dermatologice, precum acneea, foliculitele cronice, eczemele ipercheratoizce s-au obtinut, de asemenea, raspunsuri favorabile la cura heliomarina.

Succesul terapeutic este conditionat, fara indoiala, de rezultatul colaborarii medic-pacient, de modul cum este condusa, dar si respectata cura heliomarina indicata, aceasta fiind stric individualizata fiecaruia.

Un alt factor ce contribuie favorabil la succesul rezultatelor inregistrate este si un regim alimentar adecvat, sarac in grasimi si proteine, bogat in vitamine, la care se adauga climatul de lniste si de odihna asigurat prin amplasarea statiunii.

Chiar daca nu e invinsa definitoriu, aceasta maladie ce pune atat de multe probleme, se amelioreaza evident in curele de la Techirghiol, rarind puseele acute si astfel suferintele bolnavilor, facand din litoralul romanesc un reputat centru medical in tratarea ei.