Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Probleme de sanatate cu inima si arterele

Sâmbătă, 03 August 2013 09:03

Probleme de sanatate cu inima si arterele

 

“Aveti inima?” Atunci nu fumati: aceasta indeletnicire o oboseste. Va place untul, smantana, salamul, prajiturile? Incercati sa le uitati, caci arterelor inimii dvs. nu le plac. Se spune astazi ca trebuie sa traiesti intelept ca sa ajungi batran. In urma unei statistici s-a constatat ca unul din trei francezi moare din cauza unei boli cardiovasculare. Si totusi acest flagel poate fi combatut.

Cauzele accidentelor cardiace sunt foarte bine cunoscute: tutunul, colesterolul, hipertensiunea, obezitatea, diabetul, calitatea sangelui.

 

Arterele contin o adevarata strategie in constructia lor: peretele intern este acoperit cu un strat protector de o eficienta absoluta. Acesta se numeste endoteliu – “bijuteria existentei noastre”, asa ii spune Jacques Caen, director al IVS (L’Institut des Vaisseaux et du Sang a l’hospital Lariboisiere, Paris). Acest strat imbraca integral cei 50 km de vase de sange sau cei 6.000 de mp ai peretelui vascular. El nu accepta nici un fel de depozit, nu suporta nici o ancestrare a “tevariei” noastre vitale, care datorita lui poate fi “inoxidabila”. Numai ca aceasta minunata protectie nu dureaza la nesfarsit … Cu timpul, endoteliul se degradeaza mai mult sau mai putin, de la caz la caz, in functie de caracteristicile genetice, pe de o parte, si de modul de viata si alimentatie, pe de alta parte.

 

Degradarea, insa, nu se vede si nu se simte. Insidioasa, boala incepe cu “mici zgomote”, cum spun specialistii, cateodata inca din tinerete. Cand, insa, va incepe sa se manifeste, va fi prea tarziu – daca nu, oricum, foarte tarziu. De altfel, organismul reactioneaza foarte eficace la primele lovituri suferite de endoteliu: celulele macrofage, care se gasesc sub endoteliu, curata depozitele de grasimi. Daca, insa, ele nu mai fac fata, depozitele de grasimi vor obtura artera – instalandu-se, astfel, ateroscleroza, cauza celor 36 la suta din decese in Franta (fata de 25 la suta datorate cancerului). Cand vasul de sange este grav bolnav si cand apare un mic cheag, se produce obturatia. In functie de locul in care se produce accidentul, un anumit organ sau altul (ori o parte din el) este lipsit de sange, deci de oxigen, ceea ce produce moartea tesutului respectiv. Acest lucru nu se intampla doar cu inima - accident numit, in cazul ei, infarct al miocardului -, ci si cu creierul, splina, rinichiul, plamanul, etc. Gradele crizei se stabilesc in functie de gravitatea ei: obstructia poate sa fie mai mult sau mai putin completa. Astfel, “angina pectorala” constituie un infarct partial.

 

In oricare din cazuri, trebuie actionat foarte repede, si distrus cheagul respectiv. Cum se formeaza sau de unde vine aceste cheaguri, care este mecanismul exact de formare a depozitului – ateromul – sunt probleme inca nerezolvate. Cercetatorii din intreaga lume sunt insa preocupati. O mai buna cunoastere a vasului ar putea avea (constata profesorul Jacques Casen) urmari si in alte domenii. S-a constat, astfel, ca tumorile canceroase, pentru a se putea dezvolta, se vascularizeaza, isi creeaza un sistem propriu de vase sanguine. Daca s-ar putea elucida acest fenomen al vascularizarii tumorii, ar putea fi impiedicat procesul ei de formare. Dar specialistii bolilor cardio-vasculare nu au pretentia sa-si extinda atat de mult aria cercetatorilor, pana la cancer.  Este suficient de mult faptul ca bolile vaselor de sange afecteaza toate partile corpului: arterita membrelor inferioare, flebite, embolia pulmonara, hemiplegia, insuficienta renala, hemoragia cerebrala si chiar orbirea …, si toate acestea din cauza acestei depozitari de grasime pe artere. Daca ateroscleroza nu poate fi inca vindecata, ea poate fi prevenita.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: