Interferente.ro Cultura Religie Sfantul andrei si predica sa la gurile dunarii

Joi, 15 Noiembrie 2012 04:00

Sfantul Andrei si predica sa la Gurile Dunarii

 

Sfantul Andrei a fost cel dintai dintre ucenicii alesi de Mantuitor nostru Iisus Hristos. Andrei era frate cu Petru si amandoi se ocupau cu pescuitul pe marea Tiberiadei, cand au fost chemati de Domnul, pentru a face din ei “pescari de suflete”. Si trei ani si jumatate, cat Mantuitorul a propovaduit invataturile noii credinte, ce aveau sa zguduie lumea din temelie, Sfantul apostol Andrei a fost nedespartit de Dansul. Numai cand L-au dus pe Iisus spre a fi judecat de Ana si L-au dat la patimi, Andrei a fugit de frica si s-a ascuns cu ceilalti apostoli.

Dupa pogorarea Sfantului Duh, apostolii au aruncat sortii pentru a vedea in ce parte a lumii trebuie sa merga fiecare pentru a vesti cuvantul Evangheliei. Lui Andrei i-a cazut sa merga in Iudeii si paganii ce traiau prin Britania si imprejurul Marii Negre. Sfantul a pornit, ajungand pana la Dunare si a cercetat o multime de cetati de pe tarmul de apus al Marii Negre. Apoi a coborat spre miazazi, in Tracia, unde si-a gasit moartea. Paganii l-au rastignit pe o cruce in forma de X.

Din toate acestea se trage concluzia ca sfantul Andrei a predicat prin partile noastre, si anume prin Dobrogea. Ceea ce ii datoram noi, este ca el a adus cuvantul Evangheliei pe meleaguri ce astazi fac parte din tara noastra.

Cartile vechi spun ca printre daci erau crestini chiar inainte de venirea romanilor. Acest crestinism n-a putut fi predicat de altcineva decat de apostolul Andrei.

Dar crestinismul a fost si mai mult introdus in Dacia prin venirea colonistilor romani, care erau aproape toti crestini. Dovada despre aceasta este o piatra de mormant gasita la Cluj-Napoca, ce dateaza dinainte de anul 270 si pe care se afla o monograma crestina formata dintr-o cruce si patru initiale: S, T, T, L. Aceste litere sunt prescurtarea expresiei crestine: “sit tibi terra levis” – “sa-ti fie tarana usoara”.

O alta dovada este multimea cuvintelor romanesti in legatura cu religia noastra si care sunt de origine latina: biserica, duminica, altar, pagan, Dumnezeu, sfant, inger, crestin, cruce, mormant, botez, Rusalii, drac, popa, rugaciune etc.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: