Interferente.ro Descopera Anatomie Sanatatea si ereditatea

Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 01:06

Sanatatea si ereditatea

Sanatatea si ereditateaMulte taine ascunse ale vietii au fost dezvaluite de stiinta medicala. Azi se cunoaste in toate amanuntele felul cum e facut omul de Cel de sus. Se cunoaste felul cum lucreaza maruntaiele corpului omenesc in amanunte pe care nici nu le poate banui unul care nu a fost invatat stiinta medicala. Se stie cu toata exactitatea ce poate face corpul omenesc si ce-i trebuie ca sa poata munci. Se stie de ce fel de alimente are nevoie si de cat din fiecare si se cunoaste prin ce fel de schimbari trece hrana in corp pana cand carnea si legumele mancate se prefac in materie vie.

Si totusi cate diferente sunt intre om si om! Unul mananca “cat doi”, ramane viata intreaga numai piele si os; altul de abia ciuguleste putin si se ingrasa peste masura. Unii traiesc o viata lunga numai in voie buna; altii, oricat ai incerca sa le faci pe plac, raman inchisi si morocanosi. Unii ti-ar da camasa de pe ei, altii ar purta zece numai sa se bucure ca altul nu are niciuna. Sunt oameni care nu se imbolnavesc toata viata, cu toate ca nu totdeauna au grija de sanatatea lor, iar altii la cea mai mica greseala cad la pat si sufera timp indelungat.

De unde vine aceasta mare deosebire? Oare nu suntem toti facuti la fel, dupa chipul si asemanarea lui?

Da, suntem toti la fel – pana la un anumit punct. Ne-a facut pe toti dupa asemanarea dupa asemanarea Lui si suntem supusi acelorasi legi care cer ca omul sa se hraneasca, daca vrea sa traiasca. Aceeasi lege tine caldura corpului nostru la aproximativ 37ºC. Suntem supusi legii care oranduieste ca plamanul sa traga in corp aerul de afara si sa-l scoata din launtru pe cel folosit si nefolositor; alta lege da puteri inimii sa tina in continua miscare sangele ca sa ajunga pana la cele mai indepartate si mici parti din trupul nostru. Si sa mai insiram pe cea care a fixat legile dupa care rarunchii strecoara din sange toate materiile care au ajuns nefolositoare pentru viata si asa, mergand si studiind toate partile corpului omenesc, vom vedea ca fiecare e pusa in slujba vietii cu un scop si condusa dupa o lege care ne conduce pe toti.

Dar, in interiorul acestor legi, Dumnezeu a lasat joc liber naturii, in asa fel ca fiecare om sa se deosebeasca putin de cel mai apropiat semen al sau. Unul e mai inalt, altul mai cuminte, unul mai iute la picior, altul mai iute la mana si asa mai departe. Dupa cum nu gasesti pe acelasi arbore doua frunze la fel, asa nu vei gasi pe toata fata pamantului doi oameni sa fie in toate cu totul asemanatori.

Dar chiar si aceste deosebiri mici intre om si om sunt oranduite si conduse de legi. Faptul ca un om e mai cuminte, altul mai putin cuminte; unul mai bun, altul mai rau, nu e o intamplare oarba. Dupa cum in gradina trandafirul rosu da totdeauna flori rosii, iar altul numai albe, asa si insusirile copiilor depind de insusirile pe care le au parintii lor. Dar se poate intampla ca samanta de pe trandafirul rosu sa fie dusa de vant sau albina pe floarea celui alb si astfel sa le amestece. Nu vei mai vea nici trandafir alb, nici rosu, ci unul care va avea insusirea rosie si cea alba, deci unul roz. Dar acest trandafir roz isi va da in fiecare an pe langa flori roz si cate una doua rosii si albe. Floarea incearca sa razbata inapoi la insusirile ce le-a avut inainte.

Asa se intampla si in viata omeneasca. Copilul mosteneste insusirile amestecate ale tatei si ale mamei, pe care si ei le au din amestecul insusirilor parintilor si mosilor lor. Dar aceste insusiri razbat cateodata inapoi – ca si la floarea de trandafir – si copilul, in loc sa semene cu tatal sau cu mama, seamana cu un mos indepartat al familiei.

Am putea spune deci ca tot ce se intampla in corpul omenesc e stabilit deja in minuta nasterii prin mostenirea ce aduce copilul de la parinti si bunici. Deci ca sa fim siguri ca urmasii nostri vor fi oameni zdraveni la minte si trup, trebuie sa stim cine au fost inaintasii lor si ai nostri si, daca ei au fost toti sanatosi la trup si minte, nici urmasii nu pot fi altfel.

De aceste legi omenirea a tinut seama totdeauna, chiar si atunci cand nu le-au cunoscut in toate amanuntele. Chiar si in timpurile cele mai vechi, la grecii antici, copilul nou nascut era cercetat si examinat de cercetat si examinat de cumintii satului si, daca gaseau ca copilul nu e destul de zdravan, nu-l lasau sa traiasca, pentru ca neamul sa nu aiba in mijlocul lui decat vlastare sanatoase.

De aceste legi tine seama gradinarul cand cauta sa castige numai samanta aleasa, tine seama si plugarul cand alege pentru semanat cele mai bune boabe grau sau porumb. Tine seama si crescatorul de vite cand tine pentru prasila numai tineretul de la cele mai bune vite. Dar inainte de toate trebuie sa tinem seama noi, atunci cand e vorba de sanatatea si viitorul urmasilor nostri si, la incheierea unei casatorii, sa nu ne uitam la darul pungii de bani a socrului, ci la darul mai bogat al sanatatii trupesti si sufletesti al familei in care intram.

Dr. I. Cozma


Related news items:
Newer news items:
Older news items: